Blog Image

Havebloggen

BIRGITTE HASHOLT - FORFATTER, FOREDRAGSHOLDER OG HAVESKRIBENT


Havebloggen er tilknyttet websitet BirgitteHasholt.dk. Her kan du følge min økologiske have, mit liv på landet og finde gode madopskrifter og nyttige tips om selvforsyning. Du er velkommen til at skrive til mig; hver en kommentar er kærkommen, jeg svarer, så hurtigt jeg kan.

Måtte du ønske at blive fast læser af bloggen og modtage Havebloggens indlæg i din mailboks, kan du tilmelde dig HER.

Rigtig hjertelig velkommen i mit haveunivers! Jeg håber, du vil lade dig inspirere, og at du vil få glæde af at følge med.

Tekst og fotos er ophavsretlig beskyttet og må kun benyttes efter nærmere aftale.

Havebloggen – nu i opdateret udgave!

Havebloggen Posted on tirs, april 09, 2013 21:52:18

Kære læser


HAVEBLOGGEN ligger nu klar i nye omgivelser. Jeg håber, du fortsat har lyst til at læse om haven, få en masse gode råd, bruge mine madopskrifter og nyde underskønne havebilleder.

EMAIL-TILMELDING er tilføjet den nye blog. Email-tilmeldingen skal du bruge, hvis du gerne vil følge med – også selvom du er oprettet som fast læser på min gamle Haveblog, som du læser på siden her. Måtte du være i tvivl, så sig endelig til! Jeg hjælper gerne med at oprette dig som læser på den nye blog.

I mit første indlæg på min nye haveblog finder du også linket til en EN HELT NY OPTAGELSE TIL TV2/Fyn, som kom forbi i sidste uge for at få en udtalelse om haven til Nyhederne. Hele optagelsen er klippet sammen til et inspirerende indslag om forår i haven.

DU FINDER DEN NYE HAVEBLOG HER:

http://www.birgittehasholt.dk

De bedste hilsner og på gensyn!

Birgitte



Solskin og ny blog i sigte

Havebloggen Posted on tirs, marts 26, 2013 13:46:56

Vejret er det store
samtaleemne, når folk mødes, ved købmanden, på de sociale medier – velsagtens også ved de forestående
påskefrokoster; for vi undrer os. At forårets komme i den grad trækker ud er mærkeligt.
Det er også ubelejligt, når vi hungrer efter at være ude i haven. Men da jeg i
formiddags gik tur med mit energibundt – Tweed, den italienske trøffelhund, som
ud over sydens solstråler elsker sne, tænkte jeg, at dét her må nydes. Det vil
sandsynligvis vare mange år, før vi igen oplever solen skinne så ubestridt og
længe på nyfalden sne; det sker kun i sjældne tilfælde, og det er nærmest kun
muligt i marts.

Hvad haven angår, behøver
den ikke at stå stille. I huset her er der så småt ved at være
forspiringstrængsel, og jeg har usandsynligt mange, fine frø, der skal i gang.
Det er livsbekræftende at følge de små planter, og jeg ser frem til at kunne
flytte dem ud i drivhuset og ud i haven, når vejret pludselig vender til varmt
med forår og sommer som fortegn. Udplantning er ikke lige om hjørnet, men det
er en god idé at være klar; for eksempel med tomater. Der er mange slags, og en
hel del findes hos mig, selvom det kun er et hjørne af markedet, for det omfatter virkelig et velassorteret sortiment. Årene lærer os, hvilke sorter der er bedst, men nye tilføjes
hvert år programmet, hvis man er uendelig nysgerrig, når det gælder tomater.
En særlig god tomat har i nogle år måttet vige til fordel for dugfriske
eksperimenter, men i år er den med igen: Sungold. Jeg tror den tomat vendte op
og ned på min forestilling om, hvor godt en tomat kan smage, og jeg glæder mig
vildt til at sætte tænderne i den igen.

Tomaten er en lille cherrymodel, den er
orange, ret nem at dyrke og i perfekt balance mellem syrligt og sødt. Vi er
hoppet over i boldgaden med hybrider, så der kan ikke høstes frø af Sungold,
til gengæld er planten meget sund. Om Sungold i løbet af sommeren får kamp til
stregen af andre, nøje udvalgte tomatersorter bliver spændende at se. Det er i
hvert fald noget, der skal skrives om. Og du kan følge med, når der skrives om
alt mellem himmel og jord i haven herude på landet. Mine artikler udkommer i avisen, i magasiner og på Havebloggen.
Sidstnævnte skal du blot være opmærksom på holder flyttedag. Der udkommer nemlig
om ganske kort tid en ny, skøn haveblog fra min hånd, som du kan følge. Er
du tilmeldt her, får du besked, når den nye haveblog udkommer, og du kan
tilmelde dig den. Mit inderlige ønske er, at rigtig mange af mine faste læsere
fra Havebloggen har lyst til at være med – og selvfølgelig, at nye kommer til.

Vil du være sikker på, at
nyheden om den nye blog runder din mailboks, kan du, indtil den nye blog går i
luften, stadig tilmelde dig den gamle haveblog HER eller sende mig en mail HER.

JEG HÅBER, VI ”SES”, NÅR
MIN NYE, INSPIRERENDE BLOG OM HAVE, MAD OG ØKO-LANDLIV OM KORT TID UDKOMMER!

De bedste og varmeste havehilsner i forårsfrostvejr fra

Birgitte

FOTO: KIM AHM



En overraskelse og en lille godbid!

Havebloggen Posted on fre, februar 08, 2013 21:26:52

Tusind tak for jeres fine kommentarer! Dejligt at et par af jer havde lyst til at dyrke den skønne, skønne chili. Nu er der trukket lod, og frøene er på vej til: HelgaIdéhaven.

Helga, jeg håber, du får rigtig meget glæde af chilifrøene.

Kh Birgitte

Som I ved, sad jeg den anden dag og bestilte frø. Allerede næste
dag kom posten med to godt polstrede pakker spækket med alt mulig godt til haven. En af de
chilier, jeg havde bestilt, var jeg en smule overrasket over at finde. For et
par år siden dyrkede jeg sorten `Brazil Multicolor Acorn´– en ufattelig smuk, tætløvet chili med bedårende frugter og en rigtig god, mellemstærk smag.
Og pludselig dukkede `Brazil Multicolor´op samme sted som aji
amarilloen, jeg fortalte om i sidste indlæg her på bloggen. `Brazil Multicolor´ havde godt nok ikke `Acorn´ med i navnet, ikke desto mindre tror jeg, det er den samme, så den røg straks ned i det
virtuelle indkøbsnet. Men til min overraskelse lå der to poser af brazil-multicolorchilien
i pakken, da den ankom. Jeg var simpelthen kommet til at bestille dobbelt.
Så mange frø har jeg ikke brug for, jeg vil meget hellere sende den dejlige
chili videre til en af jer. Skriv til mig på havebloggens kommentar – senest søndag (d. 10. februar), så sender jeg i begyndelsen af næste uge det vildfarne frøbrev med chili Capsicum baccatum `Brazil Multicolor´ til en chili-interesseret læser.

Chili Capsicum baccatum `Brazil Multicolor Acorn´

Rigtig god weekend fra

Birgitte

FOTO: KIM AHM



Drømme, længsler og lys

Havebloggen Posted on ons, februar 06, 2013 14:45:42

Der er kommet mere lys
over land, og det er rigtig dejligt. Pludselig er det som at få lidt mere tid.
Drømme, længsler og lys – og det, at vi har mulighed for at gøre noget eller
simpelthen vælge at gøre noget helt andet, er med til at gøre os lykkelige. I
lykkelighedsfeltet kan haven være med. Den er på mange måder drømmenes land –
et sted, vi kan indrette præcis, som vi har lyst til og et brændpunkt for
idéer. Og mon ikke idéerne er begyndt at spire? Her hos mig er der gang i
frøbestillingerne. Der kommer frø fra nær og fjern samtidig med, at jeg tjekker
lageret fra sidste år og gennemgår alt det, jeg selv har høstet frø af. Mit
fokus ligger lige nu på chili, der udmønter sig i stærk sanselighed og smag.
Chili kan man netop selv tage frø af, og heldigvis har jeg høstet frø af en
rigtig god slags.

‘Habanero Dulche’ Capsicum
chinense
er en ret mild, eksotisk og frugtagtig chili med en smag, der
betegnes som fersken, mango og mandarin. Jeg vil rigtig gerne have den med i
år, men den er ikke altid let at få fat i, så en pose med temmelig mange
selvhøstede frø giver næring til drømmen om sensommerhøst af
habanero. Det skal lige indskydes, at chilifrø opbevaret tørt, mørkt og køligt
kan holde sig i cirka tre år. Mine habanero-dulche-frø er lige omkring
udløbsdatoen, men jeg håber inderligt, at små, grønne spirer bryder frem.

En anden chili på
ønskelisten er `Aji Amarillo´. Chilien har været kendt i Peru siden tidlig inkatid,
og aji-chilierne hører til Capsicum baccatum-sorterne,
som er en vigtig ingrediens i det sydamerikanske køkken. Amarilloen bliver
blandt andet brugt frisk til citrusmarinerede skaldyrs- og fiskeretter. `Aji
Amarillo´ har været dyrket side om side
med andre chiliplanter i mit drivhus, og den er produktiv. Til gengæld har jeg
ikke været vaks til at gemme såsæd af `Aji Amarillo´, men frø er fundet på
Fuglebjerggård, og jeg glæder mig til igen at lægge drivhus til den skønne,
gule chili sprængfyldt med god aroma – jeg tror, mine gryder vil strutte af
lykke.

FOTO: KIM AHM



Ude på landet

Havebloggen Posted on lør, februar 02, 2013 12:28:22

`I wish I had a little
house – out in til country…´ – det
danske rockband `The Sandmen´ synger – og jeg smiler. Måske en smule
overbærende for tiden, for her (ude på landet) er det drivende vådt! Når sne i
de mængder, vi lige har haft, smelter, er der tale om en syndflod. Alle dræn og
kanaler står den ultimative prøve. Til gengæld var det smukt, imens snedynen
hvilede tungt, og frosten frysende bed. For at nævne et par af de mere
hjertegribende oplevelser, bød skovbrynet en blikstille morgen på en fuldvoksen
dåbuk med en imponerende opsats højt hævet mellem de sneklædte stammer, og en håbefuld,
kniplingehvid svaneflok strakte hals og tog snadrende ophold i sneen ved den
næsten tilfrosne skovsø. Sådan er det som sagt ikke mere, det er nærmere
”VANDVITTIGT”. Havde vi ikke haft den højtliggende mark på bakken at lukke
dyrene ud på, måtte Noahs Ark hidkaldes til gederne. Og det må gerne snart
blive forår. Det må meget gerne snart begynde at blomstre udenfor mine sprossede
ruder – her ude på landet.

Men haven står ikke
stille. Der skrives om den hele året, og i køkkenet har jeg travlt med at
frembringe de landlige madopskrifter, der ledsager nogle af mine artikler. Ind
imellem må man bare gribe dagen, og det gjorde min fotograf og jeg for nylig. Vi
har i en rum tid haft en krævende opgave liggende, som kun måske kunne løses. Der skulle være sne på, og det skulle være
ualmindelig skønt vintervejr. Sådan blev det, og haven, vi besøgte, var vidunderlig.
Den folder sig ud i sin fulde længde i et dansk magasin; præcis hvornår, må jeg
annoncere på et senere tidspunkt. Her zoomer vi ind og løfter forsigtigt en
lille flig af sløret – kan du fornemme, at vi har fat i noget stærkt
stemningsfuldt? Jeg håber, du må få en rigtig dejlig weekend. Jeg skal bruge min på at så de allerførste frø, som du
selvfølgelig kommer til at høre nærmere om.

FOTO: KIM AHM



Efterårsinspiration og min have i HAVEN

Opskrifter med æbler Posted on lør, november 10, 2012 12:55:22

Formiddagen er gået med
finpudsning af en artikel med deadline på mandag. Derudover skal et par af de
lyse timer i eftermiddag tilbringes i haven. Jeg har et par projekter, som
absolut må bringes i vinkel; blandt andet skal de sidste hvidløgsfed i jorden. Fokus er ellers rettet skarpt mod alt det, jeg gerne vil gemme.
Æblerne for eksempel – og i sidste indlæg lovede jeg jer at vende tilbage til
dem. Tiden er kommet, og weekenden er stadig ung, så har du æbler på lager, kan
du nå at give dig i kast med min seneste opskrift på ÆBLESMØR fra min
haveklumme i BASE – magasintillægget til Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende.
Æblesmør er en krydret marmelade, som passer utrolig godt til det sene
efterår – og til jul for den sags skyld. Jeg bruger æblesmør på en skive godt,
hjemmebagt brød eller i kager.

ÆBLESMØR MED CIDER

1 kg. istandgjorte æbler af en aromatisk slags

4 dl. æblecider

200 g. sukker

4 stk. tørrede nelliker stødt helt fint i en morter

1/4 tsk. kanel

Gør æblerne i stand ved at skrælle dem og fjerne kernehuset – der skal ende med at være 1 kg., når æblerne er ordnet. Skær æblerne i mindre stykker. Hæld æblestykkerne i en gryde og tilsæt cider. Kog æblerne til mos og purér dem igennem en sigte. Bland puréen med sukker og krydderier og lad æblemassen simre og boble under omrøring i cirka 15 minutter til æblemassen begynder at tykne. Tag gryden af blusset og hæld æblesmøret på skoldede glas, som er skyllet i spiritus. Når æblesmøret er kølet af, skrues lågene på glassene.

For nylig skulle der serveres lidt ekstra
lækkert til eftermiddagsteen. Det skulle foregå i en håndevending, og en gammel
opskrift kom på bordet. Opskriften på de lækre butterdejspakker, som kaldes ÆBLEFISK, får du tillige, for til dem kan du bruge æblesmør.

ÆBLEFISK

En pakke butterdej

Æblesmør

1 sammenpisket æg

Lidt lyst rørsukker

Lad butterdejen tø op, rul hver plade tyndt ud og del den i to. Læg en spsk. æblesmør i midten og fold butterdejen til en pakke, som trykkes sammen i kanterne med en gaffel. Butterdejspakkerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de pensles med æg, drysses med rørsukker og bages gyldne i ovnen ved 175 grader. Æblefisk serveres lune eller lige, når de er kølet af.

Og så håber jeg selvfølgelig, at du holder
HAVEN! Jeg har før været med på holdet af skribenter, der skal berige magasinet
med inspirerende og lærerige artikler af høj kvalitet – og nu er jeg med
igen. Min første artikel handler
om min egen efterårshave, og den kan du se i novembernummeret, som ramte
postkassen i denne uge.

Artiklen er spækket med stemningsfulde fotos, og jeg må sige, at jeg blev glad, da jeg slog op på det endelige resultat . Jeg håber også, at du kan lide både min og de andre rigtig gode artikler, og skulle du sidde uden HAVEN, men med ønsket om at magasinet også kom hjem til dig, kan du besøge Haveselskabets hjemmeside her.

Fortsat rigtig god weekend – jeg må ud i det dejlige efterårsvejr!

Birgitte



Den første frost

Havebloggen Posted on man, oktober 29, 2012 23:32:37

Vi har haft nogle dage med
frostvejr. Vinterlige tilstande om natten og smukke morgener, som åbenbarer et
sølle syn i georginebedet, men ellers bibringer inderligt smukke formationer af
rimfrost. Himlen er høj, når man vågner til sådan en dag, og skyer damper ud af
munden, når den varme ånde rammer kold luft og krystalliserer.

For få dage
siden var jeg i Tøndermarsken for at se stærene som sort sol på himlen, og
jeg har skrevet om vildgæssene, der flyver henover skovløberhusets tag – mon ikke
alle er taget afsted nu. Det hele er jo kønt, og det er ikke skræmmende endnu.
Men vinteren er uendelig, og den tanke kan få det til at løbe koldt ned ad
ryggen. Af samme grund kom jeg til at tænke på, hvad der kan opmuntre, når vi
ikke længere har et fint flor i haven. Og jeg kom til at kigge på min røde
vandkande, som står og blomstrer på terrassen. Farver tænkte jeg, fine farver
på de ting, vi omgiver os med. Og rød er en af dem. Livgivende, styrkende,
frembrusende og ilter og rigt repræsenteret i naturen på tærsklen til november.
I dag er der blevet lavet mad med æbler – og en opskrift til en artikel. Når
jeg kan, vil jeg dele den med jer. Hønsene fik forresten alle skræller – og en smule havregrød fra i morges.



En helt tilfældig søndag

Havebloggen Posted on ons, oktober 24, 2012 00:30:10

Weekenden havde sænket
sig, og jeg måtte stikke snuden i nogle papirer samtidig med, at løglæggeren –
den smarte, hvormed man med et snuptag får lagt blomsterløg – nærmest skreg
efter mig udenfor. Hvor ville jeg bare gerne ud og putte forårsoverflod i jorden.
Pludselig bankede det på døren. Læsebrillerne var rutsjet ned på næsetippen, og
dørhammerens pludselige aktivering kom bag på mig. På tærsklen stod en ukendt kvinde.
Hun var kommet forbi i et haveærinde; som sagt ikke ventet, men det var fint – hyggeligt i det små. Som det sker, når man har et udgangspunkt lige til højrebenet,
fandt vi hurtigt fodslag, og jeg fik en flig af hendes historie. Det pudsige
ved haven er, at den så ofte rummer mere end jord, frø og blade. Med ét
står man med et andet menneskes passion og hører om livets valg, håb og drømme.
Det er fantastisk – det hele udsprang jo bare af en snak om haven på en helt
tilfældig søndag.

Hvilken vej følger du nu,
hvor det er blevet efterår?



Næste »