I England kalder man en have som min for `A country garden´. Betegnelsen dækker over en stor have på landet. Var haven en mindre landsbyhave, kunne den kaldes `A cottage garden´. Cottagegarden-stilen stammer fra 1800-tallets England og er egentlig dén stil, jeg er mest inspireret af. Bede i organiske former, frodighed og nytteplanter, duftende roser og æbletræer – kort sagt en blanding af sund fornuft og underskønne scenerier sat sammen til et hyggeligt univers.

En rejse gennem nogle af Englands smukkeste egne faldt nogenlunde sammen med købet af vores hus. De kommende års arbejde med den dertil hørende have var præget af indtryk fra rejsen. Haver med en stærk udstråling af nærvær og noget særligt havde gjort et uudsletteligt indtryk. I gamle dage opstod de smukke, engelske haver på landet og i landsbyerne i kølvandet på ejerens flid, energi og idéer. Der var ikke tale om professionelt anlagte haver, og min have er heller ikke anlagt af professionelle. Den er på alle måder en have, som har udviklet sig præcis som de gamle, engelske folkehaver. Tanken om, hvad der mon ville være sket med haven, hvis den nu var blevet anlagt og set på med professionelle øjne, har ind imellem strejfet mig. Det er helt sikkert, at det var gået betydelig hurtigere med at få skabt drømmehaven, som englandsturen havde fostret. Jeg tror også, vi havde sparet penge. Der er nemlig gået en del planter tabt undervejs; blandt andet fordi jeg i begyndelsen plantede fuldstændig uden at ane, om væksten kunne gro på det udvalgte voksested. Det praktiske lærer man imidlertid, hvis interessen er der, og havekundskab er ikke svært. Med den engelske havedesigner og havebogsforfatter Mary Keens ord:

Det svære ved havedyrkning er ikke at få planterne til at trives. Det svære er at designe haven, så den bliver til det rum af skønhed, man som haveejer fantaserer om“.

Den lyserøde rose `Gerbe Rose´ trives mod nord og blomstrer, selvom den må nøjes med sol sidst på eftermiddagen. Helt enkelt. Knap så enkelt er det at få en terrasse, som den, der ligger foran huset, til at blive, som man gerne vil have, at den skal være. Faktisk krævede det flere forsøg. I dag ligger den der, og da Janne Fuglsang, som er havearkitekt, besøgte mig i sidste uge, fik vi blandt andet en snak om terrasser og belægninger. Alt det har Janne god forstand på. Hun har også en god fornemmelse for, hvad der skal til for at en have kommer til at fungere for den familie, hun tegner en haveplan for. Det handler blandt andet om indlevelse og et åbent sind – begge dele kunne jeg mærke, mens vi bevægede os rundt i haven, at Janne til fulde er i besiddelse af. Derfor var det en dejlig eftermiddag med idéudveksling og kreative tanker, som vi begge stadig går og brygger på. FOTO: KIM AHM

Janne Fuglsang kan du besøge på Fuglsang Haver, hvor du også kan læse havearkitektens inspirerende blog. Bloggen er velskrevet og fuld af gode tips og idéer til haven. FOTO: JANNE FUGLSANG