Det er havetid med alt,
hvad den kan trække af saft, kraft og skønhed. Ved det nylige skybrud stod
drænet i marken og det netop færdiglagte tag på skovløberhuset sin prøve –
begge dele kan vinges af som velfungerende! Og således er vi nået ind i
smult vande med en dejlig sommermorgen fyldt med solskin. I haven er der godt gang i
køkkenhaven, og jeg høster jordbær, mens blomsterne lyser op iblandt alt det
spiselige. Jeg kan ikke undvære blomster nogen steder; heller ikke imellem køkkenvæksterne, og valmuerne er skønne som
vilde. De dukker op hist og pist; og hvor de ikke står i vejen, får de lov til
at blive. Jeg nyder virkelig at se alle de forskellige og overraskende slags blandt andet med blade som krøllet silkepapir.

De solmodne jordbær bæres
selvfølgelig ind køkkenet og bliver fx til marmelade. I dag skal
du have min nemmeste opskrift. Jordbærmarmeladen smager friskt og fantastisk godt,
og den bevarer bærrenes fine farve.


Jordbærmarmelade – den helt enkle opskrift

400 g. jordbær – skyllet
og skåret i mindre stykker

200 g. lyst rørsukker

Jordbær og sukker hældes i
en stor, bred pande med høje sider, og der skrues godt op for varmen. Lad det
hele boble under omrøring. Jordbærrene skal smide saften, og når du kan se, at
marmeladen begynder at tykne, tages panden af blusset. Marmeladen skummes og ophældes
på et fuldstændig rengjort, skoldet glas skyllet i en sjat spiritus.

Hvornår sætter du låg på dine glas?

Jeg har længe ledt efter det
rette råd i mine gamle kogebøger, for jeg vil gerne vide, om det gør en forskel
at sætte låg på marmeladeglassene, mens massen endnu er varm – eller om det er
bedst at vente, til marmeladen er kølet af. Kan det være hip som hap – måske er
der en god grund til at gøre det ene eller det andet? Skriv endelig i kommentaren, hvis du har et
bud på mit spørgsmål.