Vidunderligt efterårslys
blev siet gennem trætoppene denne formiddag, og et flimrende bladdrys daler stille. Frosten lagde sig let på nogle strå tæt ved jorden i nat, men
ellers har kulden ikke bidt mærke, og enkelte roser blomstrer endnu.

Remonterende rose `Ghislaine de Feligonde´.

Det er syltetid, og der er
godt gang i den del af aktiviteterne – høst og konservering. Noget skal på glas
som sødt eller surt, andet skal tørres. Tomaterne har indtil videre fået lov til
at hænge. De modner om end meget langsomt nu, og jeg er klar over, at mange forbliver
grønne. Årshjulet drejer mod sent efterår, men oktober er en nyttemåned til
udnyttelse af det sidste. I gamle dage plukkede man omhyggeligt tomaterne,
inden de blev røde. Røde bær kunne være giftige, og det sikreste var at fortære
tomaterne i tide, mens frugten endnu var grøn. I dag diskuteres det, om
tomaterne overhovedet bør nydes, før de er modne. Men i Danmark er der ingen
advarsler; selvom giftstoffet alfa-tomatin findes i de umodne, grønne tomater,
regnes det ikke for særlig problematisk. For nylig strikkede jeg en opskrift på syltede, grønne tomater sammen til min
faste, ugentlige haveklumme i magasinet Base, som udkommer med Fyens
Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Brugt blev den lille, italienske dadeltomat af
sorten`Piccolo Dattero´ – en superproduktiv miniblommetomat.

Har du stadig tomater i
din have? Måske har du mod på at prøve opskriften med de syltede grønne? Det kan også
være, at du har lyst til at dele, hvilke tomater du har succes med at dyrke? Her
kan jeg afsløre, at `Red Cherry´ fremkommet af økologiske frø har vist sig rigtig god til fortsat at modne i det kølige
efterårsvejr her i min have – i drivhuset.

Miniblommetomat `Piccolo Dattero´ på glas.


SYLTEDE GRØNNE TOMATER

200 g. små, grønne, umodne
tomater

2 dl. klar lagereddike

2 dl. vand

200 g. lyst rørsukker

2 flækkede vaniljestænger

Tomaterne skylles, tørres
af og prikkes med en gaffel. Vand og eddike blandes og koges op i en gryde. De
små, grønne tomater tilsættes og koges i cirka 6 minutter. Tomaterne tages op,
og lagen blandes med sukker, tilsættes de flækkede vaniljestænger og koges op
igen. Når lagen koger, og sukkeret er smeltet, tages gryden af blusset, og
tomaterne lægges i lagen og henstår natten over. Næste dag tages tomaterne op
af lagen og lægges i et skoldet glas, som er skyllet i spiritus. Lagen koges op
en sidste gang og hældes over tomaterne, til de er dækket. Når de syltede
tomater er kølet af, lukkes glasset tæt til. De syltede, grønne tomater kan
ledsage fx efterårets simreretter, krydret pølse eller godt brød og ost.

På vej mod weekend og en ferie sendes de bedste efterårshilsner!

Kh Birgitte

FOTO AF SYLTEDE, GRØNNE TOMATER: PETER LETH LARSEN