Gæssene har travlt med at
trække sydover. De er på himlen hver dag over skøvløberhusets tag – mest om
morgenen, og lige inden solen går ned. Selvom det pludselig er blevet lunt,
lader vildgæssene sig ikke forvirre. De vil derhen, hvor der er varmt, og foran
dem kan ligge tusinde kilometers flyvning i et stræk. Når gæssene er på vej i
den karakteristiske kile om efteråret, kommer jeg altid til at tænke på drengen,
der sammen med sine forældre boede i et hvidkalket bindingsværkshus i Skåne. På
ryggen af gårdens Morten gås tager Niels Holgersen i
skikkelse af en lille nisse og vel ikke større end en tommeltot på en lang og
begivenhedsrig rejse gennem Sverige sammen med vildgæssene. Lige inden afrejsen
på ryggen af den tamme gase, opdager Niels, at han kan forstå dyrenes sprog.
Blandt de første, han hører tale, er hønsene, og han synes, deres snak er
utålelig.

I min have glider
arbejdet lettere i det gode vejr, og omkring mine fødder klukker hønsene, så jeg ikke er i tvivl om, at de er tilfredse. Drivhuset er stadig proppet med planter.
Chilierne rækker mod nye højder, men med tomaterne går det ned ad bakke. I
naturen ville de dratte til jorden og gå i forrådnelse for derefter at være klar
til at spire. Her skal planterne ud, men processen med opløsning kan bruges,
hvis vi lige når at snuppe et par af de fuldmodne frugter. I samme ombæring
svarer jeg på et spørgsmål, som blev stillet på kommentaren til det foregående
indlæg: Hvordan tager man bedst frø at sine tomater?

SPIREDYGTIGE TOMATFRØ


Først og fremmest gælder det
om at bruge tomater, som ikke er hybrider. Med hybriderne bliver resultatet
helt uforudsigeligt. Metoden gælder de stabile sorter, og man vælger de
bedste, fuldmodne tomater med sortens typiske træk. Gør dem klar ved at skylle
og tørre dem af.

Skær derefter et kryds i tomaten i
den modsatte ende af stilkenden og klem
saft, gelé og kerner ud i en lille skål eller kop. Klem gerne indmaden ud af
flere tomater af samme sort og lad ”tomatsuppen” stå indtil overfladen er dækket af mug. Processen, hvor tomatfrøene gærer, kaldes fermentering. Metoden giver et godt resultat med mange spiredygtige frø samtidig med, at man undgår en del af de frøborne sygdomme. Pas på, at massen ikke står for længe, så begynder frøene at spire.

Når “tomatsuppens” overflade er dækket af mug, hældes hele herligheden i en sigte, og tomatfrøene spules og vaskes rene. Læg derefter frøene til tørre i nogle dage på et kaffefilter i almindelig stuetemperatur. Frøene skal ligge godt spredt ud – vend dem et par gange, så de ikke klistrer fast.

Opbevar frøhøsten
forsvarligt for at bevare spireevnen. Frøene skal være tørre, inden de pakkes væk. Lufttæt opbevaring er bedst, da en vis vandmængde i frøet skal bevares,
uden at frøet optager yderligere vand fra luftens fugtighed. Det er en
grundregel, at frø skal opbevares tørt, mørkt og køligt. Tomatfrø kan ved korrekt opbevaring holde sig spiredygtige i mindst 4 år.

FOTO AF TOMATER: KIM AHM