Formiddagen er gået med
finpudsning af en artikel med deadline på mandag. Derudover skal et par af de
lyse timer i eftermiddag tilbringes i haven. Jeg har et par projekter, som
absolut må bringes i vinkel; blandt andet skal de sidste hvidløgsfed i jorden. Fokus er ellers rettet skarpt mod alt det, jeg gerne vil gemme.
Æblerne for eksempel – og i sidste indlæg lovede jeg jer at vende tilbage til
dem. Tiden er kommet, og weekenden er stadig ung, så har du æbler på lager, kan
du nå at give dig i kast med min seneste opskrift på ÆBLESMØR fra min
haveklumme i BASE – magasintillægget til Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende.
Æblesmør er en krydret marmelade, som passer utrolig godt til det sene
efterår – og til jul for den sags skyld. Jeg bruger æblesmør på en skive godt,
hjemmebagt brød eller i kager.

ÆBLESMØR MED CIDER

1 kg. istandgjorte æbler af en aromatisk slags

4 dl. æblecider

200 g. sukker

4 stk. tørrede nelliker stødt helt fint i en morter

1/4 tsk. kanel

Gør æblerne i stand ved at skrælle dem og fjerne kernehuset – der skal ende med at være 1 kg., når æblerne er ordnet. Skær æblerne i mindre stykker. Hæld æblestykkerne i en gryde og tilsæt cider. Kog æblerne til mos og purér dem igennem en sigte. Bland puréen med sukker og krydderier og lad æblemassen simre og boble under omrøring i cirka 15 minutter til æblemassen begynder at tykne. Tag gryden af blusset og hæld æblesmøret på skoldede glas, som er skyllet i spiritus. Når æblesmøret er kølet af, skrues lågene på glassene.

For nylig skulle der serveres lidt ekstra
lækkert til eftermiddagsteen. Det skulle foregå i en håndevending, og en gammel
opskrift kom på bordet. Opskriften på de lækre butterdejspakker, som kaldes ÆBLEFISK, får du tillige, for til dem kan du bruge æblesmør.

ÆBLEFISK

En pakke butterdej

Æblesmør

1 sammenpisket æg

Lidt lyst rørsukker

Lad butterdejen tø op, rul hver plade tyndt ud og del den i to. Læg en spsk. æblesmør i midten og fold butterdejen til en pakke, som trykkes sammen i kanterne med en gaffel. Butterdejspakkerne lægges på en bageplade beklædt med bagepapir, hvorefter de pensles med æg, drysses med rørsukker og bages gyldne i ovnen ved 175 grader. Æblefisk serveres lune eller lige, når de er kølet af.

Og så håber jeg selvfølgelig, at du holder
HAVEN! Jeg har før været med på holdet af skribenter, der skal berige magasinet
med inspirerende og lærerige artikler af høj kvalitet – og nu er jeg med
igen. Min første artikel handler
om min egen efterårshave, og den kan du se i novembernummeret, som ramte
postkassen i denne uge.

Artiklen er spækket med stemningsfulde fotos, og jeg må sige, at jeg blev glad, da jeg slog op på det endelige resultat . Jeg håber også, at du kan lide både min og de andre rigtig gode artikler, og skulle du sidde uden HAVEN, men med ønsket om at magasinet også kom hjem til dig, kan du besøge Haveselskabets hjemmeside her.

Fortsat rigtig god weekend – jeg må ud i det dejlige efterårsvejr!

Birgitte