Der er kommet mere lys
over land, og det er rigtig dejligt. Pludselig er det som at få lidt mere tid.
Drømme, længsler og lys – og det, at vi har mulighed for at gøre noget eller
simpelthen vælge at gøre noget helt andet, er med til at gøre os lykkelige. I
lykkelighedsfeltet kan haven være med. Den er på mange måder drømmenes land –
et sted, vi kan indrette præcis, som vi har lyst til og et brændpunkt for
idéer. Og mon ikke idéerne er begyndt at spire? Her hos mig er der gang i
frøbestillingerne. Der kommer frø fra nær og fjern samtidig med, at jeg tjekker
lageret fra sidste år og gennemgår alt det, jeg selv har høstet frø af. Mit
fokus ligger lige nu på chili, der udmønter sig i stærk sanselighed og smag.
Chili kan man netop selv tage frø af, og heldigvis har jeg høstet frø af en
rigtig god slags.

‘Habanero Dulche’ Capsicum
chinense
er en ret mild, eksotisk og frugtagtig chili med en smag, der
betegnes som fersken, mango og mandarin. Jeg vil rigtig gerne have den med i
år, men den er ikke altid let at få fat i, så en pose med temmelig mange
selvhøstede frø giver næring til drømmen om sensommerhøst af
habanero. Det skal lige indskydes, at chilifrø opbevaret tørt, mørkt og køligt
kan holde sig i cirka tre år. Mine habanero-dulche-frø er lige omkring
udløbsdatoen, men jeg håber inderligt, at små, grønne spirer bryder frem.

En anden chili på
ønskelisten er `Aji Amarillo´. Chilien har været kendt i Peru siden tidlig inkatid,
og aji-chilierne hører til Capsicum baccatum-sorterne,
som er en vigtig ingrediens i det sydamerikanske køkken. Amarilloen bliver
blandt andet brugt frisk til citrusmarinerede skaldyrs- og fiskeretter. `Aji
Amarillo´ har været dyrket side om side
med andre chiliplanter i mit drivhus, og den er produktiv. Til gengæld har jeg
ikke været vaks til at gemme såsæd af `Aji Amarillo´, men frø er fundet på
Fuglebjerggård, og jeg glæder mig til igen at lægge drivhus til den skønne,
gule chili sprængfyldt med god aroma – jeg tror, mine gryder vil strutte af
lykke.

FOTO: KIM AHM